Здравейте, приятели!

Днес ще Ви разкажа за поредната спорна покупка от Китай. Както вече вероятно сте се досетили от картинката — това са уоки-токитата Bellsouth Т-388. Покупката им бе направена още през миналата година, но ги открих преди няколко дни в старата си раница.

Внимание!!! Ревюто съдържа елементи на хумор!!!

С настъпването на пролетно-летния период, хората хукнаха извън града. Не е изключение и моето семейство. В опакованите провизии на балкона се намираше и старата раница и... там всъщност се намираха и двете радиостанции. Търсихме ги из цялата къща!!!

А те били забравени в раницата, след последния поход. Взех в ръцете си тази играчка и си припомних историята на закупуването на Walkie Talkie Bellsouth T-388.

Какво представляват тези уоки-токита и оправдаха ли се очакванията ми от покупката им ще Ви разкажа в днешното ревю.

Характеристики на Walkie Talkie BellSouth T-388

  • Цвят: Черен;
  • Материал: пластмаса;
  • 1.0" LCD екран;
  • Обхват до 5 км;
  • Честота: 462.5652 ~ 462.725 MHz;
  • Канали: 22 FRS и GMRS;
  • Изходна мощност: 0,5 Вата;
  • Лиценз на Walkie Talkie;
  • Автоматично сканиране на каналите;
  • Избор на тон за известяване;
  • Ниска консумация на енергия;
  • Захранва се от 4 х AAA батерии (не са включени);
  • Пристига с Инструкции на английски език;
  • Размери: 14,0 см х 5.3 см х 2.0 см;
  • Тегло: 170 грама.

Приказка за китайските уоки-токита BELLSOUTH T-388

По-специално, много ме привлече зоната на покритие от 5 км. Е, добре, мисля си, например ако китайските километри са в мащаб 1:5... дори и на един километър ме устройва! И веднага открих доста възможности за използването на уоки-токитата у дома:

  • при походи сред природата, за гъби и риболов;
  • при пътувания в чужбина с 2-х коли — да не харча за приказки в роуминг;
  • при свързване с детето в градината и на тренировки — за пълен и тотален контрол при възпитателния процес;
  • когато двете деца са при баба им;
  • когато съпругата ми ходи до магазина за хранителни стоки;
  • и това далеч не е пълния списък.

Това всъщност представляват устройствата (за съжаление, опаковката не съм я запазил)

Уоки-токитата дойдоха в пълен комплект + инструкция. Инструкцията е за кретени, така че отиде веднага в печката. На лицевата им страна се намира говорителя, бутоните и дисплея. Страничните части са чисти. Основата има опори, предлагащи възможност за поставяне на уоки-токитата в хоризонтално положение.

В горния им край е разположена антената, жака за слушалки и лещата на фенерчето. На обратната страна се намира отделението за батериите с капак и клипса за поставянето им на колана. Сега всичко в детайли.

Корпусът на радиостанциите е разглобяем и е събран посредством два винта. Самите радиостанции са обемни с малки размери и отлично лежат в ръката.

Дизайнът е в съвсем стар стил, без никакви допълнения. Пластмасата е в черен мат. Ъглите са заоблени в местата на захващане с ръката — за удобство има вдлъбнатини под пръстите. За комфорт също, уоки-токитата са снабдени с много дълбок клипс-държател.

Антената е изработена от каучук и не се огъва силно. Мястото за батериите се затваря с капак-слайдер. На всяка радиостанция са й необходими по 4 ААА батерии. Говорителят е закрит с перфорирана пластмаса. Бутоните на устройствата са от каучук и са три-цветни: 1 син, 1 червен и останалите са черни.

В крайна сметка, корпусът е солиден и в ръцете радиостанциите стоят добре. Екранът е малък, с осветление по време на излъчване. На него се изобразява цялата необходима информация в работен режим: заряд на батерията, силата на сигнала, силата на звука на говорещия и канала на излъчване.

Функциите на бутоните:

Приказка за китайските уоки-токита BELLSOUTH T-388 1

  • БУТОН с ЧЕРВЕН ЦВЯТ — включване или изключване на уоки-токито;
  • БУТОН СИНЬО — фенерче;
  • TALK (най-здравия бутон) — той трябва да се задържи при предаване на информация;
  • MENU — смяна на канала, мелодиите на звънене и т.н;
  • SCAN — сканира за наличието на активност в определен диапазон;
  • CALL — започване на разговор с втория шпионин;
  • БУТОН НАГОРЕ/НАДОЛУ — за избор на параметрите в менюто, регулиране силата на звука;
  • MON — бутон с функция за намаляване на шума.

Екран

Приказка за китайските уоки-токита BELLSOUTH T-388 2

Дисплеят е малък, едноинчов със зеленикава подсветка. Тя се активира само с натискането на един бутон. При включена радиостанция, дисплеят е в спящ режим и постоянно показва номера на канала, заряда на батериите, нивото на звука и наличието на връзка.

Над дисплея има надпис BELLSOUTH (очевидно, това е разновидност на звънци в южната част на Китай). Първия поглед върху името изглежда така:

Фенерче

Активира се при натискане на синия бутон LAMP. Фенерчето е умерено ярко, като на ключодържател. За да свети е необходимо постоянното държане в натиснато състояние на бутона. Много хаби батериите!!!

Звук

Звукът се възпроизвежда чрез моно-говорителя на лицевата страна на уоки-токито. Размерът на говорителя — около 3 см. Звукът е силен, в зависимост от условията, дори прекалено. Конструкцията на радиостанциите дори предвижда възможност за използване на слушалки: посредством 2,5 мм жак. В комплекта слушалки няма. Слушалки с размер 2,5 мм през целия си живот не съм виждал. Тази Тема е затворена.

Енергозависимост

Приказка за китайските уоки-токита BELLSOUTH T-388 3

Във връзка с това, че радиостанциите се захранват от 4 странични батерии (не Акумулатор), срока за работа — относително понятие. Разбира се, за мизерните китайски батерии — това са минути, а с качествените long life — ден.

Между другото, от качеството на батериите значително зависи и качеството на връзката и зоната на покритие.

Качество на връзката

Естествено, не съм очаквал, че покритието ще обхваща 5 км. И се уверих в това след, като започнах да тествам дължината на връзката.

Етап №1 (5-10 метра)

В апартамента сигналът е изумителен. Без значение колко врати има и дали са били затворени — връзката е отлична. Микрофонът е с умерена чувствителност, звукът е по-добър на разстояние 5-6 см от устата. Ако говорим близо до микрофона, отсрещната страна ще слуша речта Ви в стил "Сержант Sidorchuk, добре дошли!" Звукът от високоговорителя също е добър и не предизвиква оплаквания.

Етап №2 (70-100 метра)

В режим на пряка видимост от апартамента на улицата, чуваемостта е добра, връзката безпроблемна. Появяват се малко шумове, но не е фатално. В радиус от 70-100 метра без препятствия и пречки, връзката е постоянна.

Тестът на уоки-токитата при етап №2 в кратко видео (предварително се извинявам за немитите прозорци))).

Етап №3 (250-300 метра)

На следващия етап — ходене до най-близкия магазин в близост до дома. От там се опитах да се свържа със съпругата си относно гастрономическата кошница.

В крайна сметка, чух, че за вкъщи трябва да купя:

  1.  Пакет за?*)**(__+))(№№;.
  2.  Няколко (75#$$%.
  3. ... и няколко "!№"№.

И така, нищо не разбрах...

С една дума, на разстояние 270-300 метра на пресечена местност, радиостанциите не изпълняват поверените им функции.

Смятам за свой дълг да напомня на гражданите на Република Беларус, че има ограничения в използването на радиочестотното оборудване, в съответствие с изискванията…

Вместо обобщение: Така, 5 китайски километра — това е отлично 5, добро на 100 и не струва на 300 метра. Ако купувате това средство за оцеляване на остров, то тези уоки-токита ще Ви разочароват. Но за забавление и игра на шпиони с децата са идеални.