Syma X5 може с право да се нарече един от най-добрите квадрокоптери за начинаещи пилоти. Огромната популярност на модела принуди производителя да пусне няколко разновидности на този дрон. Днес ще разгледаме Syma X5UW, който представлява значително подобрена версия в сравнение с базовия модел.

 

Към днешна дата, X5UW представлява флагмански модел в гамата Syma X5. Квадрокоптера получи подобрен дизайн и множество нови функции. За съжаление, леко се повиши и цената му — но ние уверено заявяваме, че този апарат си струва парите.

 

Характеристики:

  • Размери: 320 x 320 x 70 mm (без защитата на винтове);

  • Разстоянието между двигателите по диагонал: 230 мм;

  • Режими на полет: Задържане на определена височина;

  • Headless режим;

  • 3D превъртания;

  • Навигация по чекпоинт;

  • Управление чрез акселерометър;

  • 8-мм двигатели със 145 мм витла;

  • Тегло: 118 грама (с батерията и камерата/без защитата на винтове);

  • Камера: снимки 1MP(1280 x 720), HD видео 720P @ 15fps;

  • Файлови формати: JPEG/MOV;

  • Батерия: 3.7 V 500mAh Li-Po;

  • Време за зареждане: 60 минути;

  • Време за полет: около 7-10 минути;

  • Радиус на полета: от 50 до 100 метра;

  • Захранване на дистанционното: 4 AAA батерии (купуват се отделно).

 

На първо място, самият квадрокоптер e получи. изцяло нов корпус и множество подобрения от гледна точка на ергономичноста. Дори дистанционното управление се е променило и сега прилича на това от DJI Phantom 4. В горната част на корпуса на дрона има голям бутон за включване/изключване — това е значително по-удобен превключвател, който беше разположен в долната част при по-ранната версия на Syma X5.

Ревю на Syma X5UW класика с нов външен вид

 

Външният вид на квадрокоптера поражда изключително положителни емоции. Гланцираният червен цвят и приятни за окото детайли, като например хромираните вложки, оставят усещането за премиалност. За съжаление, Syma са решили да използват в направата на корпуса масивна пластмаса, вместо по-меки и устойчиви на повреди материали.

Ревю на Syma X5UW класика с нов външен вид 1

 

Светодиодните светлини се намират точно под двигателите, което значително улеснява ориентацията. В по-ранните версии на X5, светлините бяха разположени в долната част на лъчите, и поради близкото им разположение беше трудно да се определи посоката на квадрокоптера на по-дълги дистанции. В новия модел обаче този проблем успешно бе решен.

 

Краката на устройството са станали значително по-леки и по-къси. Благодарение на това, вероятността дрона да се преобърне по време на приземяване значително намалява.

Ревю на Syma X5UW класика с нов външен вид 2

 

Suma X5UW има абсолютно нова батерия и слот под нея в задната част на корпуса. Вече не е нужно да свързвате конектора на батерията и да се мъчите с капака й. Просто поставете батерията в слота и трябва да чуете щракване — и дронът е готов за полет. Между другото, за зареждането на новата батерия е необходимо по-малко от час, а зарядът е достатъчен за 7 минути полет.

Ревю на Syma X5UW класика с нов външен вид 3

 

Променила се е и защитата за винтовете. В по-ранните модели, тя трябваше да се захваща с малки винтове. В X5UW е достатъчно просто да се щракне.

 

Отделно трябва да се спомене и дистанционното управление. То е получило по-сплескана форма и много удобно лежи в ръката, макар изцяло да е изработено от пластмаса. Белият цвят с елементи на червено кара дистанционното управление да изглежда скъпо.

Ревю на Syma X5UW класика с нов външен вид 4

 

В горната част На дистанционното има специално скрепление, към което може да се прикрепи държателя за телефона. Ако не използвате телефон, държателя може да се свали, а самото скрепление да се скрие чрез специално капаче.

 

В горната част на дистанционното има още четири бутона — от ляво двата са отговорни за снимките и видеото, а отдясно за превъртанията и автоматичното излитане-кацане.

Ревю на Syma X5UW класика с нов външен вид 5

 

Камера

Един от най-впечатляващите детайли на Syma X5UW — това е неговата камера. Тя има не само нов дизайн, но и много по-добра матрица, която позволява заснемането на видео в HD качество.

Ревю на Syma X5UW класика с нов външен вид 6

 

Предишната версия на FPV-камерата Syma нямаше слот за карта памет. Видео-записът се прави с помощта на специално приложение за смартфон, което обаче не винаги е удобно. За решаване на този проблем, инженерите на компанията са добавили в новата камера слот за microSD-карта. Освен това значително е подобрено и качеството на изображението.

 

Летателни характеристики на Syma X5UW

Syma X5UW има два скоростни режима — висок и нисък. Квадрокоптера също така притежава и стандартен набор от функции, достъпни в дроновете играчки от своя ценови диапазон — задържане на определена височина, превъртания, излитане и кацане с натискане на един бутон, Headless режима. Освен това съществуват още две интересни функции за навигация по чекпоинт и управление чрез акселерометър.

 

Квадрокоптерът е значително по-бърз от своите братя от продуктовата гама, което го прави най-добрият избор за спортни полети. Като цяло, летателните характеристики на дрона са много впечатляващи. Той лети значително по-стабилно и интересно от останалите варианти на Syma X5, а двигателите му звучат много по солидно. X5UW може много рязко да свива и да изпълнява фигури от висшия пилотаж.

 

Приложението Syma GO

Неотдавна Syma пусна новото приложение Syma GO за управление на дронове и камера. То много прилича на предишното FPV-приложение на Syma, но има няколко важни подобрения. За начало, в Syma GO е вграден емулатор за дистанционно управление, което ви позволява да управлявате квадрокоптера директно от екрана на смартфона — не е най-удобният начин, но той може да бъде полезен в случай, че дистанционното управление се е разредило или счупило.

 

Другата нова функция — навигацията по чекпоинт (нещо подобно на това, което видяхме в MJX X601H). Тъй като в X5UW липсва GPS, трябва да различим тази функция от по-новата в GPS-навигациите в по-скъпите дронове, като Phantom 4.

 

Syma X5UW може да лети по предварително съставена траектория, преценявайки разстоянието между точките на маршрута. Тази функция Ви позволява да настроите височината на полета (по време на изпълнението на полетния план, пилотът контролира височината с помощта на специален плъзгач на екрана). Като цяло, както вече казахме, навигацията с чекпоинт в приложението Syma GO е много подобна на функцията в приложението MJX H.

 

Другият начин за управление на новия "Сима" — така наречения "App Gravity Control". Този способ използва акселерометъра на смартфона за управлението на квадрокоптера (например, ако наклонът на смартфона е напред, безпилотния самолет ще полети напред). Това е много подобно на шофирането на спортна кола в състезателните симулатори. Трябва да се признае, че този начин на управление е много по-интуитивен, отколкото виртуалния джойстик на екрана.

 

Заключение

Syma X5UW — това е определено най-добрият към днешна дата представител на гамата Syma X5. Той разполага с изцяло нов корпус и камера. Качеството на снимките е много по-добро от това на предшествениците му. Инженерите на Syma не са забравили и малките детайли, които иначе са много важни за получаване на удоволствие от полета.

 

Като цяло, от Syma са свършили добра работа. X5UW изглежда и лети много по-добре от другите "Х-петици", въпреки че струва малко повече. Можете да купите Syma X5UW от връзката по-долу: