От настоящия материал на 4sales обаче ще разберем още какво представлява рециклирането и как да разберем, че моментът е настъпил? 

Какви методи има за почистване на фарове

С течение на времето, по стъклото отвътре и отвън се полепват различни дребни замърсявания и мушички, които след изсъхване трудно се отстраняват от стъклото на фаровете, а видимостта значително намалява. Единственият вариант за отстраняване на проблема е почистването. Ето няколко метода за това:

  • Кърпички - при неособено захабени и замърсени елементи е възможна тяхната обработка само с меки мокри кърпи;

  • Препарати - при по-агресивни замърсители е редно да използваме и специален спрей за по-устойчивите петна;

  • Лакочистител - в случай на наслояване на мазнини и устойчиви на отстраняване петна, засъхнали мушички и други подобни, лакочистителят е добър избор за тяхното премахване;

  • Трябва ли да се почиства отвътре - в зависимост от замърсяването е възможно да се наложи и вътрешно третиране на отделните детайли, като рефлектора например. Той е частта, която отразява светлината и я прави по-концентрирана и мощна, така че неговата чистота е от значение;

  • Нужно ли е след почистване да се направи полиране - ако след обработката повърхността на пластмасовото стъкло остане матова е горещо препоръчително да се направи полиране. Това ще възвърне блясъка му и ще увеличи осветеността на пътя при шофиране през нощта.

Какво представлява рециклирането на фарове

Рециклирането представлява процес, при който фаровете се разглобяват на съставните им части и повредените от тях се заменят с нови. Това особено важи за лупата, рефлекторите, стъклото, пластмасите. Всеки от изхабените детайли, които не могат да се използват, дори и след почистване се подменят с нови. Такъв например е рефлектора, който с времето губи лъскавото си покритие и не може ефективно да изпълнява предназначението си. Той губи възможността си за максимално отражение на светлината, нейното насочване в определена посока и концентриране. Тогава има нужда от рециклиране. 

В случай, че външната част на пластмасовото стъкло на фара е изгубило своето покритие и прозрачност се полира и се поставя защитно фолио, което прави целия детайл да изглежда като нов. Тоест, рециклирането е процес по подмяна на повредените части и замяната им с нови с цел връщане на максималната ефективност.

Как да разберем дали фара е за рециклиране? В случай, че има повредени детайли, които не могат да се ремонтират е необходима тяхната цялостна подмяна. Това може да е случай, не само поради старост, но и при претърпяване на ПТП или друго.