Описание на конвертора 

Накратко: преобразува цифровия S/PDIF 24х битов сигнал 32, 44.1, 48 или 96 KHz, получен по оптичните влакна (TosLink) или по коаксиалния кабел в аналогов стерео-сигнал. Устройството изпълнява функцията си и ако е необходимо, можете да го поръчате.

S/PDIF конвертор в аналогов стерео-сигнал

А сега по-подробно:

Преди няколко години си купих доста евтин плазмен телевизор, но през пролетта на тази година, той за съжаление се повреди. Повреди се така, че беше невъзможно възстановяването на функционалността му (процесорът бе повреден и такъв можеше да се намери само в подобен "донор"). И трябваше да закупя нов телевизор, този път обаче LCD. Ходих по магазините, търсех в интернет подходящия модел и накрая новия телевизор зае мястото на стария (добре, че все пак VESA системата има стандарт).

И тук стана ясна една малка подробност, която в процеса на избора на подходящ модел не бях взел в предвид: аналоговия стерео-звук с новия телевизор можеше да се получи само с жак за слушалки, при свързването на който се изключваха вградените високоговорители.

А аз обичам преди лягане да се потопя за кратко в зомби-клетката на Дискавъри и Енимал-планет и в същото време да не преча на спокойния сън на останалите. А преди много години бях купил радиослушалки. Още повече, че в предишната плазма, подобна на по-старите "кинескопни" телевизори, отзад имаше RCA-конектори за извеждане на аналоговия звук.

А с новия телевизор трябваше преди лягане да включвам слушалките в 3,5 мм miniJack, а ден след това да ги изключвам. А това е доста неприятно. Само си представете: вземате си една вечер дистанционното управление, включвате телевизора и гледате новините, научавайки какво се случва в света и тук се оказва, че от вечерта слушалките са останали включени и трябва да ставате от удобния диван, да отидете до телевизора и да ги изключите. Този проблем трябваше да се реши.

И това решение е в използването на предвидения в телевизора оптичен цифров изход. Но слушалките, които имах на входа трябваше да се подава аналогов сигнал. Това означава, че ми е нужен ЦАП (Цифрово-Аналогов Преобразувател). Той е DAC, Digital-to-analog converter.

Проверих тази мисъл с помощта на стария MD-дек, с който едно време така слушах телевизора през нощта: включвах toslink-кабел към дека, поставях го на запис и на неговия изходен RCA-конектор се получаваше желания за радио-слушалките аналогов стерео-сигнал. Попътно обаче започнах да търся вариант за решение, без използване на MD-дек в качеството на ЦАП. В края на краищата, дека консумира повече електричество, има големи размери и се включва с отделно дистанционно, а и няма място в спалнята до телевизора.

И в Dealextreme избрах подходящият за моите изисквания DAC. А именно:

  • захранване от 5-волта (в новия телевизор има USB-конектор);
  • оптичен цифров вход (toslink);
  • аналогов стерео-изход.

От многото отговарящи на моите изисквания бе избран най-евтиният (от какво се различава в сравнение с този или този, дори и този?).

S/PDIF конвертор в аналогов стерео-сигнал 1

Комплект

Устройството пристигна в тази невзрачна кутия, без никакви разпознавателни знаци или надписи.

Вътре лежеше самия ЦАП под него захранващия блок и малка инструкция захранващият блок с вилицата,

както по-рано биха казали: "най-предполагаемия противник" и следните параметри

  • вход: 100-240V, променлив ток 50/60hz, 0,15 А,
  • изход: 5V, постоянен ток 1А (силно се съмнявам)

Да разгледаме самия ЦАП по-отблизо

Общ вид

S/PDIF конвертор в аналогов стерео-сигнал 2

входовете и индикаторът на захранването изходите и захранващия конектор на обратната страна

Разглобяването не се получи, тъй като веднага след фотосесията, устройството беше свързано на мястото си и включено. След анализирането на работоспособността и измерването на консумирания ток (който не трябва да надвишава 100мА), изключих захранващия кабел и с помощта на поялник запоих USB-кабел. Сега ЦАП се захранва от USB-порта на телевизора и се включва и изключва заедно с него.