Не се сдържах и реших да разгледам едни очила за виртуална реалност. Толкова често се срещат в ревютата и по магазините. По начало е жалко да се дават пари за закупуване на пластмасови очила, а картонените изглеждат някак странно и не надеждни.

Все пак избрах добър модел на промоционална цена и то дори с Bluetooth дистанционно управление. Реших да си поръчам това чудо, мислейки, че дори и да се отегча, мога да ги подаря на някого (добри приятели и познати с деца имам в изобилие).

Като цяло самата идея за VR е интересна – използва се смартфон с датчици за виртуална реалност. За това всъщност трябва само телефон с добра резолюция на екрана (за предпочитане е 1080p или по-висока) и всяко VR-приложение, което се инсталира на телефона.

Опаковка

Очилата се доставят в картонена кутия, а вътре има:

  • проста инструкция;
  • кърпичка за изтриване на лещите;
  • мека подплата.

Освен това, в комплекта има и дистанционно с джойстик и бутони, което може да се свърже към телефона посредством Bluetooth и да се използва във VR-игрите. Конзолата разполага с вградена батерия и се зарежда от USB кабел.

Всички приложения трябва да се изтеглят чрез QR-код, а менютата им са на китайски.

В конструкцията на VR box-а всичко е много просто – в действителност това е просто пластмасов корпус с вградени обективи и с капак-касета, в който се поставя смартфона.

Виртуалните очила VR-box 2.0 с Bluetooth дистанционно управление за смартфони с екрани от 3.5 до 6.0 инча

Виртуалните очила VR-box 2.0 с Bluetooth дистанционно управление за смартфони с екрани от 3.5 до 6.0 инча 1

Виртуалните очила VR-box 2.0 с Bluetooth дистанционно управление за смартфони с екрани от 3.5 до 6.0 инча 2

Характеристики на продукта

Подходящи са смартфоните с размери на екраните от 3.5 до 6.0 инча.

Диаметърът на обектива е 36 mm.

Върху корпуса има два регулатора по един за всяка леща, по които можете лесно да регулирате тяхната позиция по отношение на очите (ляво/дясно) и чистотата на изображението (напред/назад).

По периметъра на очилата, където е мястото за прилепване към лицето има мек хастар, който е приятен и качествено направен (в евтините аналози тук се поставя обикновена пяна).

Сетът се фиксират върху лицето чрез три ремъка, които могат да се регулират по дължина, като трите ленти се събират в задната част на главата в плоска пластина от мек бял силиконов каучук.

Касетата, където се поставя смартфона, се вмъква странично. Смартфонът се поставя вътре и се фиксира чрез подпружинните пластмасови елементи. След това, на телефона се стартира приложението и касетата се поставя вътре в корпуса.

Теглото на сета е 320 g + теглото на телефона.

Виртуалните очила VR-box 2.0 с Bluetooth дистанционно управление за смартфони с екрани от 3.5 до 6.0 инча 3

От двете страни на VR-box 2.0 има отвори за включване на слушалки, кабела за зареждане и други допълнителни устройства.

За такива VR-и вече са написани много приложения. Със свалянето на всяко от VR-приложенията можете да се возите на Супер 8 или да се разходите в изоставена пещера, или да се гмуркате към дъното на океана.

Трябва да се има предвид, че някои програми не са подходящи за VR-а (или изображението е размазано и чистотата не е конфигурирана и се уморяват очите, или не винаги се получава 3D ефекта. В някои приложения, качеството на картината е пикселизирана (по-скоро проблема се крие в това, че нашия Doogee Y100 е със 720p резолюция).

Хареса ни приложението VR Cinema, чрез което всеки филм може да се гледа с VR-ите. По същество, то разделя екрана на две части и пуска филма. 3D-ефектът е налице. Но на първо място изображението ще бъде орязано по ръбовете и на второ, филмът трябва да бъде в качество 1080p, за да не се виждат пикселите.

Ефектът от изживяването ни хареса – можете да въртите главата си и съответно да гледате в страни виртуалната среда. А ако използвате едно добро приложение, то VR-сетът са впечатляващи и пристрастяващи.

Също така имайте предвид, че за пълноценната работа на виртуалните приложения, вашият смартфон трябва да има жироскоп (в нашия случай той липсва), а също възможностите ни във виртуалните програми са ограничени само в завъртане на главата наляво-надясно.

Също така, обърнете внимание, че дори и в обичайните приложения с добра чистота след 10-15 минути, започват да се уморяват очите. Между другото се препоръчва да се правят паузи, за да се избегне спазъм на очния нерв, който може да доведе до късогледство.

Разбира се, всички тези устройства са несъвършени и това е само началото на развитието на виртуалната реалност. Пълният "уау-ефект" от потапянето в това, което гледаш във виртуалната среда е възпрепятстван, тъй като всичко се наблюдава, като през квадратен прозорец.

В заключение

Като цяло, това е по-скоро любопитна играчка, която понякога е интересна и си струва, а също тя не е скъпа и всеки може да си позволи да надникне в света на 3D средата.

Интересното обаче е, че този VR-box 2.0 в магазините се продава с Bluetooth контролер на сравнително висока цена. Благодарим обаче на китайците за тази много добра ценова оферта.