Яжте по-малко сол. Забравете за преработените храни, а изберете прясна домашна храна. Добавяйте различни плодове и зеленчуци към всяко хранене. Заменете солта с пресни или сушени билки и помислете за прости промени като използването на черен ориз вместо бял.

Увеличете приема на магнезий за ниско кръвно налягане. Той отпуска кръвоносните съдове, което води до намаляване на кръвното налягане. Включете в здравословната си диета храни с високо съдържание на елемента, като листни зеленчуци, тиквени семки, различни ядки, авокадо и риба. Той допринася за по-бързото усвояване на медикаментите за високо кръвно налягане.

Движете се. Ако не обичате да ходите на фитнес, помислете за други упражнения, започнете курсове по танци, градинарство, кратки разходки, туризъм или плуване. Отървете се от вреден навик. Отказването на пушенето или пък алкохола ще намали кръвното ви и ще бъдете по-здрави. Приемайте подходящите билки, които могат да повлияят на състоянието ви.

Работете за намаляване и контрол на стреса. Поддържайте активен начин на живот и здравословно тегло. Дори да сте заети или извън форма, излезте. Редовната активност всеки ден е много важна – без значение дали е бърза разходка или интензивно кардио. Изпробвайте и методи за релаксация, като техники за дишане, йога и др. 

Причини за високото кръвно

Хипертонията бива два вида – първична и вторична. 

Първичната се развива с течение на времето. Повечето хора страдат именно от този вид. Ето кои са някои от причините за нея:

  • гени – някои са предразположени към високо кръвно налягане;
  • възраст – хората в напреднала възраст са изложени на по-висок риск;
  • затлъстяване – наднорменото тегло може да доведе до проблема;
  • консумация на алкохол – честата му употреба може допълнително да увеличи риска от развитие на състоянието;
  • водене на заседнал начин на живот.

Вторичната хипертония настъпва бързо и може да е доста по-тежка от първичната. Ето какво може да я причини:

  • бъбречно заболяване;
  • проблеми с щитовидната жлеза;
  • проблеми с надбъбречните жлези и др.